Energievergelijker

Je hebt het vast wel gemerkt als je op zoek bent naar een voordeligere energieleverancier kom je in een oerwoud terecht van energieleveranciers. Maar dat is niet alles, ook de vele verschillende soorten contracten, kortingen en cadeaus maken het erg onoverzichtelijk om een goed beeld te krijgen. De energievergelijker kan dan een uitkomst zijn.

Bovendien moet je wel heel erg van rekenen en uitzoeken houden, en de tijd hebben om exact uit te zoeken welke leverancier voor jouw situatie het voordeligst is. Een energievergelijker zet precies in een overzicht van Praesy welke leverancier voor jouw situatie het voordeligst is. Ook kun je aanvinken welke opties er voor jou belangrijk zijn.

Onafhankelijke energievergelijker

Wat is het kenmerk van een onafhankelijke energievergelijker denk je nu natuurlijk. Het is eigenlijk heel eenvoudig, het is mogelijk dat een energieleverancier samenwerkt met een energieleverancier om zo een bonus te ontvangen voor elk contract wat er wordt afgesloten via de vergelijker.

Online tarieven vergelijken

Met de online energievergelijker kun je snel en eenvoudig tarieven van verschillende energieaanbieders met elkaar vergelijken. Op die manier heb je de mogelijkheid de aanbieder te kiezen die aansluit op je persoonlijke situatie.

Bij een onafhankelijke energievergelijker is dit niet het geval, deze opereren zelfstandig en bieden een overzicht aan van iedere leveranciers in een overzicht van Preasy. Je hebt een duidelijk inzicht in de kosten van iedere energieleverancier op de markt.

Gas en elektra vergelijken met de energievergelijker

Op alle energievergelijkers kun je zowel gas en stroom als andere energiebronnen vergelijken van alle aanbieders bij jou in de regio. Apart van elkaar is het ook mogelijk om stroom of gas te vergelijken. Kies je voor alleen stroom dan krijg je alleen de tarieven voor stroom, dit geldt ook bij gas.

Wel is het in veel gevallen dat het voordeliger is om gas en stroom bij één leverancier af te nemen. Je ziet op een snelle en overzichtelijke manier wat het voordeligst voor je situatie is.

Ook voor duurzame energie is het eenvoudig om de voordeligste leverancier te vinden, of de looptijd van je contract kun je eenvoudig instellen. Zelfs als je als bedrijf energie wilt vergelijken is dit mogelijk met een energievergelijker.

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Overstappen van leverancier

Op de energiemarkt is er een grote concurrentiestrijd gaande tussen de verschillende energieleveranciers. Vele jaren hebben de grote energieleveranciers vrij spel gehad in het bepalen van de prijzen op de markt. Tegenwoordig zijn er veel leveranciers bijgekomen, zijn er op internet energievergelijkers waar consumenten gebruik van maken om de voordeligste leverancier te kiezen. Het enige wat je als consument hoeft te doen is vergelijk van energie om ieder jaar de laagste lasten te hebben voor je stroom en energie.

Wil je overstappen van leverancier dan is dat niet heel ingewikkeld. Op de energievergelijker vul je de gewenste gegevens in. Het is wel noodzakelijk om je verbruik op jaarbasis in kaart te hebben om een helder beeld te krijgen van je vaste lasten iedere maand. Ga je gokken dan weet je niet of je wel zo voordelig uit bent als je denkt. Weet je de gegevens niet of is je jaarrekening kwijt dan kun je altijd contact opnemen met je huidige energieleverancier voor de gegevens.

Energievergelijker & Duurzame energie

Iedereen heeft het tegenwoordig alleen nog maar over klimaat en duurzame energie, maar wat is nu eigenlijk duurzame of groene energie. Welke soorten groene energie bestaan er en welke duurzame bronnen worden gebruikt om duurzame energie op te wekken. Heeft duurzame energie alleen maar mooie voordelen of kleven er ook nadelen aan deze vorm van energievoorziening?

Wat is duurzame of groene energie?

Duurzame energie wordt opgewekt uit duurzame en blijvende bronnen die nooit opraken. Ook wordt het milieu niet belast door deze manier van opwekken omdat er weinig tot geen CO2 of schadelijke stoffen vrijkomen. Productieafval wordt zeer beperkt of bestaat niet bij de opwekking. Dit in tegenstelling tot de grijze energie waarbij veel CO2 of broeigassen worden uitgestoten. Deze uitlaatgassen zijn zeer schadelijk voor het milieu en de mens zelf en tasten de atmosfeer aan. Dit leidt tot verandering van het klimaat en het zogenaamde broeikaseffect. Grijze energie wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen als olie, kolen of kernenergie.

We kennen een aantal bronnen welke worden aangemerkt als duurzaam. Hieronder beschrijven we die bronnen om te bevestigen of ze echt zo duurzaam zijn als wordt gezegd.

Zonne-energie

Niet alleen heerlijk om in de zon te genieten maar ook ideaal om stroom uit op te wekken. Het is één van de meest bekende manieren om stroom op te wekken door consumenten. Iedereen kent natuurlijk de zonnepanelen om het dak van een huis.

We kunnen zonne-energie onderverdelen in twee groepen:

  • energie opwekken via zonnecollectoren, hierbij gebruiken we de warmte voor het opwarmen van water (zonneboiler)
  • energie gegenereerd met behulp van zonnepanelen, hierbij wordt het zonlicht omgezet in energie

Windenergie

Hoor je over windenergie dan denk je direct aan windmolens, bij deze vorm van energie opwekken gebruikt men windkracht om een elektrische generator aan te drijven om energie op te wekken.

De horizontale windmolens zijn de bekendste en worden ook veel gebruikt door bedrijven om in hun eigen energie te voldoen.

De verticale en kleinere windturbines vindt men terug in steden en bij particulieren.armen.

Waterenergie

Net als zon en wind is water ook wel eens witte steenkool of hydraulische energie genoemd. Waterenergie is een zeer betrouwbare bron van energie.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kracht van het water, de golfbewegingen, de hoogteverschillen, de zoutconcentratie en de temperatuursverschillen. Bij het opwekken van waterenergie worden de volgende methodes gebruikt:

 

  • waterturbines die gebruik maken van de kracht van het stromend water
  • hoogteverschil of watervallen worden ingezet
  • verschillen tussen eb en vloed worden gebruikt
  • golfslagenergie waarbij energie uit de golven wordt gegenereerd

Bio energie

Dit type energie maakt gebruik van biomassa, dit is een verzamelnaam voor materialen van dierlijke en plantaardige oorsprong.

Het opwekken van bio energie wordt gedaan door vergassing, verbranding of vergisting van de biomassa. Deze genereert vervolgens elektriciteit, warmte, gasvormige of vloeibare brandstoffen.

  • bio energie door vergassing: bij vergassing wordt de biomassa omgezet in vloeibaar brandbaar gas door middel van verhitting met weinig zuurstof
  • bio energie door vergisting: bij vergisting ontstaan bacteriën die biomassa omzetten in biogas

Biogas kan worden gebruikt als autobrandstof en men kan er woningen mee verwarmen. Bio energie is een van de minst bekende vormen van duurzame energie hoewel deze vorm al heel lang wordt gebruikt. Denk maar aan hout als brandstof om vuur mee te maken om je te warmen.