Energiebronnen vergelijken

Je bent er vast wel eens mee bezig geweest als je de energienota weer binnen hebt gekregen. We hebben het dan over energiebronnen vergelijken.

Ieder jaar is het weer een verrassing hoe hoog de nota nu weer zal stijgen door belastingen en heffingen. Maar hoe kun je energie het beste vergelijken en waar moet je opletten? Wat maakt je energienota iedere maand zo duur, we proberen je een beetje wegwijs te maken in het oerwoud van energieleveranciers.

Wie is de goedkoopste energieleverancier?

Je kunt niet zomaar zeggen wie de goedkoopste energieleverancier is. Ieder jaar veranderen de tarieven van belastingen en heffingen, dit betekent dat je dus ook ieder jaar opnieuw moet vergelijken welke de goedkoopste leverancier is.

Ben je nog nooit overgestapt van energieleverancier dan bespaar je in ieder geval veel geld. Ben je wel eens eerder overgestapt dan raden we je aan goed in de gaten te houden wanneer je contract afloopt, in veel gevallen als je energie vergelijkt ben je voordeliger uit.

Energievergelijker gebruiken?

Met de online energievergelijker kun je snel en eenvoudig tarieven van verschillende energieaanbieders met elkaar vergelijken. Op die manier heb je de mogelijkheid de aanbieder te kiezen die aansluit op je persoonlijke situatie.

Veel mensen denken door eerder over te stappen dat ze nieuwe tarieven ontlopen die per 1 januari worden ingevoerd. Helaas is dit niet zo, zodra de nieuwe tarieven voor belastingen en heffingen bekend zijn worden deze direct doorgevoerd door de energieleverancier. Stap je dus over in november of december dan kan het mogelijk zijn dat in januari je nota alsnog stijgt door de nieuwe berekeningen.

Goedkoopste of beste energieleverancier

De keuze welke leverancier de beste voor je is verschild bij iedereen. De beste manier om daar achter te komen is simpelweg energie vergelijken. Maar voor dat je vergelijkt is het wel handig om te weten wat nu een energieleverancier de beste maakt.

Alle leveranciers doen het zelfde, namelijk energie leveren. Er zit geen verschil in welke energie je afneemt. Er bestaat geen kwaliteit bij energie, stroom is stroom simpel gezegd. Een energieleverancier kan wel verschil maken bij het opwekken, of persoonlijke wensen of service kan de doorslag geven dat je voor een bepaalde leverancier kiest.

Energiebronnen vergelijken

Jij kunt de prijs belangrijk vinden terwijl je buurman veel waarde hecht aan bereikbaarheid en service van de leverancier. Wat wel steeds belangrijker wordt is de duurzaamheid van de energieleverancier. Steeds meer consumenten willen dat hun stroom duurzaam wordt opgewekt en daarmee bijdragen aan een duurzamer milieu.

De stroom blijft het zelfde alleen het opwekken wordt anders gedaan dan bij grijze stroom. Maak een keus waarbij jij je prettig voelt door energiebronnen vergelijken mee te laten wegen bij je uiteindelijke keuze.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Hoe vind je de voordeligste energieleverancier?

Voor veel mensen is de beste leverancier de goedkoopste leverancier. Maar hoe weet je nu welke energieleverancier de goedkoopste is. Je kunt alle prijzen van de vele energiemaatschappijen vergelijken op een site voor energie vergelijken. Met behulp van een aantal, dat je invult krijg je een goed overzicht welke leverancier in jouw situatie het voordeligste is.

Gas en energiekosten zijn maandelijks terugkerende kosten op je energienota, bovendien zijn ze een aanslag op je vaste kosten. Een manier om nog hierop te besparen is het installeren van een waterontharder waardoor je minder water hoeft te verwarmen in huis in eindhoven. Je betaald niet alleen voor je verbruik maar ook de belastingen en heffingen zijn een groot deel van je energienota. Ga je verhuizen dan is het verstandig om vooraf te informeren wat de vaste kosten zijn van de energienota.

Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Het grootste deel van je gaskosten wordt gemaakt met het verwarmen van je huis en het water. De grootte van je woning bepaald voor een groot deel hoeveel je verbruikt.

Tips energiebronnen vergelijken

  • let op je verbruik en berekenen je energieprijs
  • je kunt je energieprijzen vergelijken om zo de goedkoopste leverancier te vinden
  • zet je energieprijs vast voor een jaar om kosten te besparen
  • houdt de verwachting van de energieprijzen in de gaten

Overstappen van energieleverancier

Naar een andere energieleverancier overstappen werd voorheen niet veel gedaan, tegenwoordig zijn er heel veel mensen die overstappen. De meeste mensen stappen over om geld te besparen, maar waar moet je op letten als je een andere energieleverancier wilt. Er zijn drie belangrijke stappen:

  • energieprijzen vergelijken op persoonlijke gegevens
  • kies het juiste energiepakket
  • aanmelden bij je nieuwe energieleverancier

Energiebronnen vergelijken

Natuurlijk zijn er ook nog andere tips waar je rekening mee moet houden om geen extra kosten te hoeven maken. Vaak wordt de einddatum van een contract vergeten, zeg je te vroeg op dan kun je tegen een vervelende opzegvergoeding aanlopen. Bij een aantal leveranciers wordt deze boete betaald als je overstapt maar lang niet bij iedere leverancier. Vraag dit na bij je nieuwe leverancier voor je zomaar overstapt. Is de looptijd van je contract minder als 2 maanden dan kun je kosteloos overstappen.

Overstappen?

Ben je van plan om over te stappen zorg er dan voor dat je de juiste cijfers voor je hebt liggen over je verbruik en weet welke soorten energie meewegen in het tarief. Ben zomaar wat aan het gokken of weet je het verbruik niet informeer er dan naar bij je energieleverancier. Verkeerde cijfers gebruiken is als appels vergelijken met peren, het vergelijk of je voordeliger uit bent heeft dan geen zin. Sommige leveranciers zijn bij hoog verbruik een stuk voordeliger dan bij een laag verbruik, dit heeft onder andere te maken met de leveringskosten.

Ben je een nieuwe klant dan geven energieleveranciers vaak een hoge korting, deze korting wordt meestal aan het eind van het jaar bij je eindnota verrekend. Hierdoor komt je bedrag per maand lager uit, je bent dus voordeliger uit op jaarbasis. Vergeet niet aan het einde van het jaar weer te vergelijken, want het jaar daarop krijg je de korting niet en kun je duurder uitkomen dan bij een andere energieleverancier.

Aanbiedingen energieleveranciers

Bijna iedere leverancier heeft het hele jaar door wel aantrekkelijke aanbiedingen lopen in de vorm van een mooie korting of een cadeau. Als je wilt overstappen dan is een korting op je elektriciteit natuurlijk mooi meegenomen.

Ook de welkomst korting bepaalt vaak of je per jaar goedkoper uit bent of niet. In veel gevallen is je korting of cadeau groter naarmate je contract langer is, energiebedrijven willen natuurlijk graag dat je lang klant blijft bij hun.

Ook klanten die al bij een energieleverancier zitten willen behouden worden, zo zijn er energiebedrijven die bijvoorbeeld voor ieder jaar dat ze klant blijven 5% extra korting geven op de elektriciteit. Dit kan oplopen tot maximaal 25%.

Maar reken goed uit hoe voordelig je uit bent, met 3 jaar niet overstappen, kun je bijvoorbeeld €600 besparen. Daar weegt de 5% per jaar niet tegenop. Laat je goed informeren door energiebronnen vergelijken mee te wegen.